Himmelfahrt

Kraeuter und Gott/ God and Herbs: 15 August: Mariä Himmelfahrt (Assumption of Mary)

15 August: Mariä Himmelfahrt/ the Assumption of Mary

On Roman Catholic, Anglican and Lutheran liturgical Calendars.

Luther was very fond of this day on which he loved to preach. He once exclaimed, “Who could doubt that the Lord would take His mother to Heaven to be with Him?”
Kraeuterstrauss
Bundle of Seven Herbs (representing the Seven Wounds of Mary) are taken to church and blessed. They are later hung in the house or attic against storms, illness, etc. Oberweissbach in Thuringia, home of Friedrich Froebel, is well known for his Herbal cultivation and extracts, teas, herbal medicines. Bad Blankenburg, where the First Kindergarten was established, is a center for Lavender cultivation. Froebel was fond of using Marian herbal references in his songs and writing.

Legenden erzählen, dass die Jünger das Grab der Maria öffneten und darin nicht mehr Marias Leichnam, sondern nur noch Blüten und Kräuter fanden…. sieben verschiedene Kräutern – die Zahl symbolisiert die sieben Sakramente oder die sieben Schmerzen Mariens – werden Sträusse gebunden und zur feierlichen Kräuterweihe gebracht. Die Sträusse werden dann auf dem Dachboden aufgehängt und sollen gegen Krankheiten, Unheil, Gewitter und Blitzschlag helfen, oft werden zerriebene Blätter davon kranken Tieren ins Futter gemischt.

Published by

Johannes

Author of "The First Kindergarten" and other books about Friedrich Froebel.